04. April. 2018.

Dana, 04.04. 2018. potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Vesna Švancer, primila je u posjet žene Romkinje iz svih krajeva Federacije ( Tuzla, Mostar, Sarajevo..)

U toku je jednomjesečni dan aktivizma žena Romkinja kako bi bile vidljive u društvu i ravnopravno zastupljene kako u lokalnoj zajednici tako i na višim razinama vlasti.

Kampanja jednomjesečnog aktivizma žena Romkinja pod nazivom „Pravo da  imam pravo“ želi na neki način ukazati da svi imamo jednaka prava bez obzira na boju, naciju, spol, rasu, nacionalnost. Ova mreža žena aktivistkinja datira od 2010. godine.

Razgovor između potpredsjedavajuće i žena Romkinja je tekao u cilju bolje vidljivosti, zapaženosti žena Romske nacionalnosti jer trenutan njihov status je na margini društva.

Potpredsjedavajuća Zastupničkog doma PFBiH, Vesna Švancer, ponudila je nesebičnu pomoć pri rješavanju njihovih kompleksnih, složenih problema kako bi njihova društvena aktivnost bila zapaženija. Razgovarale su i o svim ostalim problemima iz oblasti obrazovanja, zdravstva i drugim problemima koji pogađaju ovu populaciju.

Zajednički su dogovorile Tematsku sjednicu na kojoj će se žene Romkinje predstaviti kao jednako aktivne u društvenoj zajednici kojoj pripadaju, dokazujuci svoje znanje, sposobnosti, svu vrijednost i na taj način oboriti  predrasude  koje prate žene Romske populacije. Njihov status u društvu treba podići i putem zapošljavanja i na taj način riješiti jedan od bezbroj problema.

Potpredsjedavajuća , Vesna Švancer, zahvalila se aktivistkinjama na posjeti u kojoj su iskreno iznijele probleme koji tište žene Romkinje u nadi da će zajedničkim naporima pokušati iznaći rješenja postojećih problema.

Kabinet potpredsjednice