26. Juni. 2018.


Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, danas je boravila u posjeti Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), a tim povodom održan je sastanak zakonodavne i izvršne vlasti i tematska sjednica u Predstavničkom domu "Izazovi i perspektive Federacije BiH u evropskim integracijama".

Sastanku, čiji je domaćin bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, prisustvovali su: Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda, potpredsjedavajući oba doma Mladen Bošković i Jasenko Tufekčić, zatim Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, Jelka Milićević, dopremijerka Vlade i ministrica finansija, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, te ambasadorom Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH. Sastanku je prisustvovao i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.
Na sastanku je razgovarano o aktualnom stanju u Federaciji BiH, ostvarenom napretku, evropskoj perspektivi i obavezama Federacije BiH, ali i svim otvorenim pitanjima koji opterećuju Federaciju BiH i njezin europski put. Rukovodstvo zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH upoznali su zastupnicu Fajon i ambasadora Wigemarka s činjeniciom da je Federacija BiH, uprkos složenim političkim prilikama, zahvaljujući dobroj saradnji Parlamenta i Vlade, realizirala 67 posto aktivnosti iz Reformske agende.

Predsjedavajući Mušić je ovom prilikom potvrdio punu opredjeljenost BiH za članstvo u EU i evropske integracije, a gđi Fajon iskazao zahvalnost na svemu do sada urađenom za BiH te je pozvao da zajedno s ambasadorom Wigemarkom nastavi pomagati našoj zemlji na putu ka članstvu u EU.

Zastupnica Evropskog parlamenta Fajon i ambasador Wigemark su se obratili i na tematskoj sjednici Predstavničkog doma, pod nazivom „Izazovi i perspektive Federacije na evropskom putu“ te istakli neizmjernu važnost ove sjednice, koja do sada o ovoj temi nije nikada bila održana ni na državnom niti entitetskom zakonodavnom nivou.

Uvjerena sam da je za BiH jedino rješenje Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se taj dijalog vlasti sa Evropskom komisijom nastaviti ubrzanim tempom i možda sa više motivacije, kazala je Fajon i dodala da će poruke koje je danas čula ponijeti u Brisel, gdje će se nastaviti zalagati za proširenje na BiH.

Na sjednici su se također obratili i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, direktor Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber i profesorica na Fakultetu političkih nauka Nedžma Džananović Miraščija.

Predsjedavajući Mušić se zahvalio evropskoj parlamentarki Fajon, osvjedočenom i dokazanom prijatelju Bosne i Hercegovine i bh. građana, na njenom nesebičnom zalaganju ne samo za ukidanje viza i zabrane na osnovno ljudsko pravo i osjećaj slobode, već i njenom kontinuiranom angažmanu za priključenje naše zemlje u EU.

Predstavnički dom je, na kraju sjednice, svojim zaključcima potvrdio dosadašnje opredjeljenje da BiH nastavi na njenom putu ka evropskim integracijama i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO.

Zaključci