07. Oktobar. 2019.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsad Zaimović primio je jučer u nastupnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnog predstavnika u EU ambasadora Johann-a Sattler-a.

Predsjedavajući Zaimović je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Sattleru, te mu poželio uspješan mandat u BiH u nadi da će biti obilježen dobrom saradnjom i ubrzanim napretkom naše zemlje prema članstvu u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političim pitanjima, s posebnim naglaskom na nastavak socio-ekonomskih reformi i što brže formiranje vlasti kako na nivou Federacije tako i na državnom nivou.

Predsjedavajući Zaimović izvjestio je ambasadora Sattlera o budućim aktivnostima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i planiranim sjednicama,  te kompletiranju rukovodstva na nekoj od narednih sjednica Doma. Razgovarano je i o Twinning projektima koji se provode u parlamentima BiH te značaju uspostavljanja Odjela za evropske integracije oba doma federalnog Parlamenta.

Tokom razgovora, predsjedavajući Zaimović je naglasio neupitnost evropske perspektive Bosne i Hercegovine kada je riječ o EU i NATO-u, što je ujedno i bio zajednički stav.Pored navedenog, razgovarano je i o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja, u čemu moraju biti uključeni svi nivoi vlasti.