01. Mart. 2020.

Delagacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH položila je cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezarju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Spomen obilježju Vječna vatra, kao i na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i na taj način odala počast svim šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje nezavisne BiH, svim nedužno ubijenim, a posebno onim najmlađim. 

Prije 28 godina, 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani BIH izašli su na referendum o nezavisnosti BiH od SFRJ i na demokratski način donijeli odluku o sudbini naše domovine te glasali za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana.

Tako je BiH ušla u novi međunarodni, evropski i svjetski poredak i postala subjekt međunarodnog prava te će integracija u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO biti najbolja potvrda da se uspjelo. To će građanima donijeti bolju perspektivu, a našoj domovini veću bezbjednost i stabilniju budućnost, bila je jedna od poruka s današnjeg obilježavanja.

U ime Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH cvijeće su položili zastupnici Adnan Efendić (SDA), Azra Hadžić - Bećirspahić (SBB), Hajrudin Žilić (SBB) i Eldar Čomor (SDA).