08. Novembar. 2021.

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i posebni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena u sklopu posjeta Bosni i Hercegovini (BiH), danas se sastao i sa predsjedavajućima oba doma Parlamenta Federacije BiH, Mirsadom Zaimovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma i Tomislavom Martinovićem, predsjedavajućim Doma naroda. Sastanku su također prisustvovali i američki ambasador u BiH Nj.E. Eric Nelson, kao i potpredsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Mladen Bošković i Aljoša Čampara te predsjednici Klubova parlamentarnih stranaka u Predstavničkom domu.

Razgovaralo se o političkom stanju u BiH i Federaciji BiH, trenutnoj političkoj krizi te jačanju institucija kao važnog preduslova ubrzanja ekonomskog napretka i integracije u Evropsku uniju. Američki diplomata Gabriel Escobar i ovom je prilikom ponovnio opredjeljenost SAD za poštivanjem  Washingtonskog i Daytonskog sporazuma te potrebi međusobnog dijaloga kao načina rješavanja svih otvorenih političkih pitanja.

Predsjedavajući Zaimović se zahvalio  na ogromnoj pomoći i podršci koju Sjedinjene Američke Države ulažu u BiH tokom svih ovih godina te iskazao zabrinutost zbog krize i nadu za rješavanjem iste. „Moja očekivanja, kao i ogromne većine građana Federacije, pa i cijele Bosne i Hercegovine, su da će prijateljske Sjedinjene Američke Države, kao i uvijek do sada, uložiti napore i svoj autoritet da prevaziđemo ovu krizu, koja je izazvana zapaljivom retorikom neodgovornih političara, sa secesionističkim aluzijama“, kazao je Zaimović.

Predstavnici Parlamenta Federacije BiH ocijenili su posjet američkog diplomate korisnim, a nakon razgovora s čelnicima zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, delegacija američkih dužnosnika otputavala je u Republiku Srpsku gdje će razgovarati s političkim predstavnicima ovog entiteta.