20. April. 2020.

Saopćenje za javnost Komisije za informiranje

Komisija za informiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na svojoj  5. redovnoj sjednici održanoj putem online platforme razmotrila je Dopis u vidu apela sa prijedlogom zaključaka koje je uputilo Društvo novinara u Bosni i Hercegovini svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te jednoglasno usvojila zaključke koje upućuje Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na dužnu pažnju i izjašnjenje prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize uzimajući u obzir i profesionalne medijske kuće,  i to sljedeće zaključke:

 

  1. Komisija za informiranje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH  izražava punu podršku i zahvalnost medijima i medijskim radnicima koji na profesionalan način izvještavaju o pandemiji koronavirusa.
  1. Komisija za informiranje predlaže Vladi Federacije BiH da prilikom izrade planova i mjera za ublažavanje ekonomskih efekata krize u vidu finansijske podrške kao subvencije uvrsti i profesionalne medijske kuće i novinare s tim da dodjela tih finansijskih sredstava bude uslovljena garancijama da medijska kuća, u određenom vremenskom roku, ne smije otpuštati radnike ili smanjivati plate ili honorare.
  1. Komisija predlaže Vladi Federacije BiH umanjenje ili oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na dohodak u vidu finansijske podrške i olakšice novinarima i profesionalnim medijskim kućama.
  1. Komisija za informiranje poziva Vladu Federacije BiH da planira i raspiše javne pozive za podršku medijima.
  1. Komisija za informiranje predlaže Vladi Federacije BiH da uvede i davanje podsticajnih mjera za društveno odgovorne kompanije koje bi ulagale u razvoj profesionalnih medija.