27. Mart. 2019.

Sastanak predsjedavajućeg sa šefom Misije OSCE-a u BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Elvir Karajbić primio je danas u nastupnu posjetu šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Bruce G. Bertona.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na formiranje vlasti u Federaciji BiH, budućim aktivnostima Predstavničkog doma i saradnji ovoga Doma sa Misijom OSCE-a u BiH.

Predsjedavajući Karajbić je upoznao ambasadora Bertona o tematskoj sjednici Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrala inicijativa za donošenje zakona koje je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH zakazanoj u aprilu i drugoj redovnoj sjednici koja će biti održana isti dan. 

Šef Misije OSCE-a u BiH istaknuo je opredijeljenost Misije za nastavak saradnje s Predstavničkim domom Parlamenta Federacije BiH u nekoliko oblasti, posebno naglašavajući oblast ljudskih prava i sloboda, te borbe protiv korupcije. Tokom sastanka je također razgovarano o krucijalnim prioritetima kao što su vladavina prava i demokratsko upravljanje.

Predsjedavajući Karajbić se zahvalio ambasadoru Bertonu na kontinuiranoj podršci i pomoći Misije OSCE-a u BiH kroz razne aktivnosti i projekte koje provode, te izrazio spremnost i želju za nastavak saradnje, kao i samu koordinaciju i komunikaciju u svim segmentima.

Oblici saradnje Misije OSCE-a u BiH i ovoga Doma bit će definisani na jednom od idućih sastanaka, kako bi se unaprijedio rad zastupnika i efikasnost Parlamenta.