04. Septembar. 2019.

Predsjedavajući Zaimović prisustvovao konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsad Zaimović prisustvovao je konferenciji  pod nazivom „Inicijativa 20+5+6 – stanje i perspektive ekonomskog razvoja“ koja je u organizaciji Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i Večernjeg lista BiH, a pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u BiH održana danas u Mostaru.
U okviru konferencije održana su dva panela, prvi o temi „Zašto je rasterećenje privrede prioritet za rast i razvoj bh. društva?", a drugi pod nazivom "Sinergija kreatora ekonomskih politika – predstavnika vlasti i poslovne i međunarodne zajednice – u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta".
Na današnjoj konferenciji je također predstavljena inicijativa“20+5+6”, kojom se traži izmjena trideset i jednog zakonskog i podzakonskog akta radi poboljšanja poslovnog ambijenta, a kojom bi se kako Udruženje poslodavaca ističe, došlo do povećanja plata, veće zaposlenosti, te povećanja investicija. 
Konferenciji je prisustvovalo više od 200 poslodavaca iz cijele BiH, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici akademske zajednice, sindikata i međunarodnih organizacija. Učesnici konferencije su se usaglasili da se što prije nastavi intenzivna komunikacija s Ministarstvom finansija FBiH i uredom premijera Federacije BiH u cilju osiguranja prohodnosti zakonskih prijedloga koje je predložilo UPFBiH.