05. Februar. 2020.

Delegacija Predstavničkog doma Parlameta FBiH odala počast žrtvama masakra na pijaci Markale

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) je danas polaganjem cvijeća obilježila 26. godišnjicu prvog masakra na pijaci Markale i na taj način odala počast građanima Sarajeva koji su izgubili živote tog tužnog 5. februara 1994. godine.

Prije 26 godina, tačnije 5. febuara 1994. godine., u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa neprijateljskog položaja iz pravca Trebević i to je bio prvi od dva stravična masakra na Markalama u opkoljenom Sarajevu. Jezive slike s ovog mjesta obišle su cijeli svijet. Tog tužnog dana, na pijaci Markale poginulo je 68 ljudi, dok su čak 144 osobe ranjene.

Građani Sarajeva i brojne delegacije su se prisjetile poginulih sugrađana simboličnim okupljanjem na pijaci Markale i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje uz poruku da se ovakav zločin ne smije zaboraviti, te da se kultura sjećanja mora njegovati zbog generacija koje dolaze.

U ime Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH cvijeće su položili zastupnici Adnan Efendić (SDA), Samer Rešidat (DF) i Irfan Čengić (SDP).