11. Mart. 2020.

Ambasador Republike Hrvatske u BiH NJ.E. Ivan Sabolić na sjednici Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma

Na danas drugoj održanoj sjednici Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) prisustvovao je ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Ivan Sabolić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjednik Komisije Mirsad Zaimović izrazio je zahvalnost ambasadoru Saboliću na odzivu da prisustvuje sjednici koja se održava s ciljem predstavljanja šestomjesečnog programa i prioriteta predsjedavajanja Republike Hrvatske Vijećem Evrospke unije (EU).

Tom prilikom članovima Komisije pored šestomjesečnog programa i prioriteta predsjedavajanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a, prezentirane su dosadašnje aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi kao i one značajne koje će realizirat za vrijeme svog predsjedavanja Vijećem EU-a. 

Na sastanku je iskazana važnost opredjeljenja države BiH za proces evropskih integracija, a razmijenjena su mišljena i o izazovima s kojima se BiH susreće i s kojima će se susretati na evroatlanskom putu.

Učesnici sastanaka su istakli važnost jačanja dobrih susjednih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje, a bilo je riječi i o velikim očekivanjima Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u Zagrebu, kao velikoj prilici za EU i Zapadni Balkan, naročito za Sjevernu Makedoniju i Albaniju s ciljem povratka kredibiliteta i nastavku politike proširenja.

 

                                                                              Kabinet predsjedavajućeg Predstavničkog doma

                                                                                             Parlamenta Federacije BiH