10. Mart. 2017.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Mušić i šef službe radnih tijela prof.dr. Sead Dizdarević, sastali su se danas sa ambasadoricom Švicarske u BiH Nj.E. Andreom Rauber Saxer i zamjenikom rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrobom Khoshmukhamedovom i njihovim saradnicima.

Tema današnjeg sastanka bila je Prijedlog Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH koji je izrađen uz podršku projekta integriranog lokalnog razvoja, a koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i UNDP-a.

„Ovaj Zakon smatram izuzetno važnim jer bi stvorio pretpostavke za adekvatan i harmoniziran sistem razvojnog planiranja i koordiniran način koji uključuje sve nivoe vlasti u Federaciji BiH. Zajedničkim radom i saradnjom općina i kantona u BiH se može puno više postići“, kazala je ambasadorica.

Tokom veoma prijateljskog i srdačnog razgovora, predsjedavajući Mušić se zahvalio ambasadorici Saxer na cjelokupnoj pomoći Švicarske, jednim od najvećih donatora u BiH, koja je u proteklih 20 godina uložila više od milijardu BAM u našu zemlju, prvenstveno fokusirana u oblasti zapošljavanja, zdravstva i lokalne uprave.

Predsjedavajući Mušić je iskazao podršku ovom Zakonu i izvijestio sagovornike da će Zakon biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za narednu sjednicu.

„Strateško planiranje i sinhronizacija općina i kantona je od neizmjerne važnosti i odličan način da se mobilizira i uštedi više sredstava“, kazao je Mušić

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Khoshmukhamedov je također naglasio značaj i njihovu apsolutnu podršku usvajanju ovog Zakona.


  •