29. April. 2017.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić i delegacija Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetila je Općinu Ljubuški.

Delegacija se imala radni sastanak sa načelnikom Opštine Ljubuški Nevenkom Barbarićem, te se sastala sa Bošnjacima sa područja ove Opštine.

Saradnja lokalne vlasti sa stanovnicima općine Ljubuški na zavidnom je nivou, ali da bi projekti  za koji građani i grupe apliciraju bili realizirani potrebna je pomoć viših organa vlasti, poručeno je danas tokom posjete.
Mušić je novinarima kazao da se tokom sastanka sa načelnikom, kojem su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka, razgovaralo o suštinskim životnim pitanjima važnim za sve stanovnike općine Ljubuški.

„Prezentirane su nam potrebe koje građani Ljubuškog smatraju priroritetnim“ - rekao je Mušić, te izrazio zadovoljstvo da se izgradnja društvenog centra za Bošnjake Ljubuškog, privodi kraju.

Istakao je da je od početka uključen u taj proces i da je centar pokazatelj kako se zalaganjem, voljom i entuzijazmom sve može realizirati. Sa Ljubušacima, čija je dijaspora brojna i izuzetno vitalna, imamo odličnu saradnju. Ovaj centar kulture koji smo zajedničkim naporima izgradili sada trebamo i opremiti. Očekujemo da kod naše naredne posjete u ovom prostoru počne djelovati BKZ „Preporod“, kao i druge kulturne institucije Bošnjaka“, istakao je Mušić.

Dobra saradnja sa načelnikom Barbarićem rezultirala je realizacijom više infrastrukturnih projekata za Bošnjake Ljubuškog. Ovakav oblik međusobnog uvažavanja treba biti pokazatelj i drugim zajednicama kako njegovati međusobne odnose. Takav pristup treba podržavati i dodatno unaprijeđivati, naglasio je Mušić.  

„Pored potrebe za većim prisustvom u svim opštinskim strukturama predstavnika bošnjačkog naroda sa ovog područja, istaknuti su i projekti lokalnih puteva na dionicama „Mostarska vrata-Gožulj“ i puta prema naselju Gradska, kao i skorog priključenja ovog naselja na lokalnu vodovodnu mrežu. Očekujemo da će korektan odnos i saradnja sa stanovnicima Ljubuškog i vlastima ostati na visokom nivou, a poručujemo da uvijek imaju našu podršku i da smo za njih dostupni svaki dan „- naglasio je Mušić.

Ćatić je istakao da u Ljubuškom svi narodi žive zajedno, sarađuju i dijele iste probleme. Izdvojio je problem odlaska stanovnika iz te općine.

„Prilikom razgovora s ljudima shvatili smo da imaju jaku podršku načelnika i svih struktura u infrastrukturnim projektima koji su realizirani i koji će biti realizirani. Nastojimo pomoći da kandidirani projekti budu realizirani“ - dodao je Ćatić.

Načelnik Barbarić također je istakao problem odlaska, naglašavajući da su kvalitetni i dobro plaćeni poslovi rješenje za to.

„Još nismo u mogućnosti da imamo dovoljno radnih mjesta, sve ostalo se može riješiti“ - naglasio je Barbarić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Mumin Elezović posjetu smatra pokazateljom brige o Bošnjacima u Ljubuškom, te nastavkom dobre saradnje.

Cilj tog Medžlisa je, dodaje, da bude zajednica koja će se brinuti za boljitak Bošnjaka na ovim područjima i očuvanje nekretnina koje se nalaze na području općine Ljubuški koje spadaju pod vakufske.

„Ovom posjetom se osigurava kontinuitet saradnje sa predstavnicima Bošnjaka iz HNK, kao i potvrda dobre saradnje sa načelnikom Opštine Ljubuški. Za objekat koji je izgrađen projektom Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, a koji će služiti za brojne aktivnosti Bošnjaka ove Opštine, možemo zahvaliti gospodinu Edinu Mušiću, jer je kao tadašnji ministar za izbjegla i raseljena lica uložio veliki napor da bi se izgradio, kao i našem načelniku Ljubuškog sa kojim imamo odličnu saradnju“-zaključio je Elezović.