19. Maj. 2017.

U okviru „Dana otvorenih vrata“ grupa učenika i učenica Druge gimnazije iz Zenice i Srednje mješovite škole iz Žepča  posjetila je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Posjetu je organizirao Parlament Federacije Bosne i Hercegovine uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove posjete je da se učenici i učenice  upoznaju sa strukturom i načinom funkcioniranja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zakonodavnim procedurama, te da ih se motivira da učestvuju u izbornim procesima.

Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine učenicima i učenicama  su se obratili Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu, Damir Jukić delegat u Domu naroda  te Ivan Buda, Mirsad Talić, Alma Varaki i Almedina Bulić državni službenici iz Stručne službe Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.


Učenici i učenice su obišli stalnu postavku fotografija postavljenu povodom 20 godina Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zatim su imali priliku da ostvare interaktivnu komunikaciju i postave pitanja zastupnicima vezano za uticaj mladih na donošenje zakona kao i  poboljšanja njihovog  položaja  u društvu i državi.

Nakon zvaničnog dijela posjete, učenicima je organiziran ručak u restoranu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.


  •