12. Juli. 2017.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Mušić primio je šefa Delegacije Europske unije (EU) i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka. Tokom jednosatnog sastanka razgovarano je radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Ambasador Wigemark iznio je pozitivno mišljenje o dinamici i radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te ukazao na nužnost istrajavanja u svim zakonskim reformama koje BiH vode ka njenoj stabilizaciji i daljem napretku.

Predsjedavajući Mušić je izrazio zadovoljstvo iskazanom spremnošću Evropske unije i Europske komisije da s institucijama BiH aktivno rade na sada već ozbiljno dinamiziranom procesu reformi i europskih integracija.  Predsjedavajući Mušić i ambasador Wigemark načelno su dogovorili zajedničku pripremu i realizaciju tematske sjednice o evropskim integracijama i putu BiH ka Evropskoj uniji koja bi se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebala održati na jesen.

Mušić i Wigemark su zaključili da institucije na svim nivoima vlasti u BiH treba da nastave nesmetano i predano raditi na sprovođenju reformi iz Reformske agende, koje će poboljšati život građana i osigurati napredak BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.