29. Septembar. 2017.

Uporedo sa socio-ekonomskim reformama tražiti put reorganizacije BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana

U okviru dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini, delegacija Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske predvođeno lordom Howellom od Guidlforda, bivšim državnim sekretarom za saobraćaj i energiju, sastalo se danas s čelnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH; Edinom Mušićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma, Lidijom Bradara, predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Fadilom Novalićem, premijerom Vlade Federacije BiH. Uz lorda Howella, u delegaciji Doma lordova, uz ostale, bili su i baronesa Hilton, lord Purvis i lord Wood, a na sastansku s delegacijom Federacije BiH bio je i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Fergunson.

Delegacija Federacije BiH upoznala je delegaciju Doma lordova Britanskog parlamenta sa stanjem u Federaciji BiH, s posebnim naglaskom na provedbu Reformske agende koja je proizašla iz Njemačko-britanske inicijative, dokumenta koji je ocijenjen jednim od najznačajnijih za pokretanje pozitivnih promjena u BiH i Federaciji BiH kao njezinom sastavnom dijelu. Uporedo sa socio-ekonomskim reformama, stvaranju sigurnijeg okruženja i borbi protiv korupcije, istaknuto je kako je važno tražiti put reorganizacije BiH po mjeri svih njezinih naroda i građana.

Cilj posjeta delegacije Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Britanskog parlamenta  Bosni i Hercegovine je informisati se o stanju u ovoj zemlji te na temelju dobivenih informacija analizirati izazove s kojima se suočava Zapadni Balkan. Na osnovu ovakvih analiza definirat će se odnos britanske politike prema zemljama zapadnog Balkana nakon Brexita. Uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, članove delegacije Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, sa stanjem u BiH upoznat će i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti na državnom kao i nivou etniteta Republike Srpske, članovi Međureligijskog vijeća BiH kao i predstavnici civilnog društva, sigurnosnih službi te međunarodne zajednice u BiH.