09. Oktobar. 2017.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Mušić primio je danas u radnu posjetu rukovodstvo Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Predsjedništva Hamdom Ejubovićem i  direktoricom Vesnom Travljanin i saradnicom Zlatom Turkić.

Obzirom na značajnu ulogu i obavezu Saveza, proisteklu iz Zakona o lokalnoj samoupravi, u zastupanju lokalnih zajednica a posebno u oblasti zakonodavstva, rukovodstvo je istaklo veliki značaj i potrebu potpisivanju trilateralnog sporazuma između Saveza, Vlade Federacije BiH i Parlamenta Federacije BiH.
Sporazumom bi bila predviđena aktivnija uloga Saveza u radu radnih tijela Parlamenta Federacije BiH na pripremi zakonskih rješenja koja se tiču lokane samouprave.

Predsjedavajući Mušić je izrazio zadovoljstvo organiziranjem sastanka posebno uvažavajući važnost rada i razvoja lokalne zajednice. Podržao je inicijativu da se, u narednom periodu, kod donošenja zakona u što većoj mjeri osnaži učešće lokalne zajednice. Nesputavanje lokalnih zajednica u njihovom razvoju je veoma bitno kao što je i ostvarenje skladnog funkcionisanja svih ostalih nivoa a resursi koji se nalaze na njihovom prostoru moraju biti, prije svega, od njihovog interesa što u velikoj mjeri nije slučaj, istakao je Mušić. 

  •