08. Novembar. 2017.

Na inicijativu Misije OSCE-a, predstavnici komisija/odbora za evropske integracije entitetskih parlamenata Bosne i Hercegovine (BiH) i Skupštine Brčko Distrikta, boravili su u posjeti Saboru Republike Hrvatske čiji je glavni cilj bio prenos znanja o hrvatskim iskustvima u oblasti pristupanja Evropskoj uniji. Delegaciju komisija/odbora činili su predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara koji su ujedno i predsjednici komisija za evropske integracije domova kojima predsjedavaju, zatim članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske te članovi Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta.

Delegacija se ovom prilikom sastala sa predsjednikom Odbora za evropske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem i članovima Odbora kao i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem i članovima. Iskustva i ulogu Sabora u procesu pristupanja Hrvatske delegaciji je predstavio potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kao i bivša predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju i bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić. Sastancima je također prisustvovao i Davor Ivo Stier i podijelio svoja iskustva koja je stekao kao zastupnik u Evropskom parlamentu te ministar vanjskih poslova, kao i ambasadorica naše zemlje u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

Tokom sva četiri bilateralna sastanka naglašeni su prijateljski odnosi između ove dvije zemlje i niz poveznica koje imaju poput duge kopnene granice, zajedničke historiju i činjenice da je Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Dužnosnici hrvatskog Sabora su naglasili apsolutnu podršku ove zakonodavne institucije i Hrvatske našoj zemlji na njenom putu ka euroatlanskim integracijama. Razgovarano je i o procedurama usklađivanja zakona, donošenju strateških dokumenata u ovoj oblasti, važnosti praćenja pregovora tokom pristupanja EU, kao i o ostalim paralelnim procesima pa i onim socio-ekonomskim, kojima, sudeći po iskustvima Hrvatske, moraju prethoditi političke promjene.

Predsjedavajući Mušić je istakao važnost lobiranja Hrvatske u sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine. Također naglasio je i značaj izgradnje infrastrukture u našoj zemlji prvenstveno imajući u vidu autocestu na Koridoru Vc Ploče-Sarajevo-Osijek-Budimpešta. Predsjedavajuća Bradara je istaknula važnost i nužnost mehanizma koordinacije sa nižim nivoima vlasti pa tako i glede reformskog puta BiH s obzirom da će većina pregovaračkih poglavlja biti iz podijeljene nadležnosti.

Razgovarano je i o brojnim drugim pitanjima tokom ovih sastanaka, od iskustava RH na određenim poljima, podrške javnosti euroatlantskom putu u obje države, aktuelnim promjenama unutar same Europske unije itd. Na kraju razgovora, članovi bh delegacije, iako dolaze iz raznih stranaka i pozicija, složni su u činjenici da je uloga RH prema Bosni i Hercegovini iznimno pozitivna i bezrezervna što je posebno pohvalno u ovom trenutku.


  •