Posjeta Vesne Švancer, potpredsjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ - Parlament Federacije Bosne i Hercegovine - Predstavnicki dom

26. Decembar. 2017.

Dana, 22.decembra 2017.godine, Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ i Roditeljsku kuću je posjetila potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Vesna Švancer.

Gđa.Švancer je izrazila svoju podršku radu Udruženja i njihovom projektu Roditeljska kuća, gdje je imala priliku, na licu mjesta, uvjeriti se u njenu efikasnost, funkcionalnost i svrhu. Kroz razgovor sa direktorom Udruženja, Fikretom Kubatom, izrazila je svoju želju za ponovnom posjetom, te je imala priliku porazgovarati sa nekoliko korisnika Kuće, roditelja oboljele djece.
Također, razgovaralo se o inicijativi Udruženja, koja je već upućena Parlamentu FBiH, o dopuni i izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, gdje bi jedan od zaposlenih roditelja oboljele djece imao pravo na bolovanje za vrijeme trajanja intenzivnog bolničkog liječenja djeteta i punu platu. Inicijativa je proizašla iz očiglednog problema s kojim se susreću zaposleni roditelji čije dijete oboli od raka, a to je da ne postoji mogućnost bolovanja, nego roditelji vrlo često izgube posao, sve u vrijeme najveće finansijske potrebe.

„Svi se moramo zajedno boriti da se problem dugoročnog finansiranja Roditeljske kuće riješi, te i ostali problemi s kojima se roditelji i djeca oboljela od raka susreću. Pojedinac ništa ne može učiniti mnogo, ali kada se svi zajedno budemo borili za ovakve plemenite ciljeve, možemo postići mnogo“, izjavila je gđa.Vesna Švancer.