26. Februar. 2018.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić  učestvovao je u radu Konferencije “Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja u cilјu bržeg procesa europskih integracija” održane u Banja Luci, 23. februara 2018. godine. Organizator Konferencije je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Konferenciju je otvorio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić a uvodna izlaganja su imali i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar europskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović i član Europskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda.
Sadržaj Konferencije je posvećen ulozi parlamenata u procesu europskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.

Nakon zvaničnog dijela Konferencije održan je i radni sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je istakao kako Mađarska zagovara princip bržeg ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Pored predsjedavajućeg Mušića u radu konferencije učestvovali su i prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović te predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

Tokom obraćanja predsjedavajući Mušić je istakao da je Europa i europski put opredjeljenje i cilj Bosne i Hercegovine, a potpuna euro-atlantska integracija našeg regiona u što skorijoj budućnosti je zapravo najbolji način za osiguranje trajne stabilnosti i prosperiteta za cijeli Zapadni Balkan. Stoga je veoma važno i neophodno raditi na daljnjem poboljšanju i produbljivanju saradnje sa svim našim susjedima u regionu, putem bilateralnih i multilateralnih aktivnosti od kojih  očekujemo snažnu podršku na putu Bosne i Hercegovine ka euro-atlanskim integracijama.

Kabinet predsjedavajućeg