28. Februar. 2018.

Visoki dužnosnici Evropske unije (EU), predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker, potpredsjednica EK i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johanes Han, danas su boravili u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) uoči ceremonije predaje odgovora na Upitnik EK koja je upriličena u zgradi Predsjedništva BiH. Također, u okviru posjete održana je i 2. zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se poslanicima i delegatima obratio predsjednik EK Junker.

Ceremoniji uručenja odgovora na Upitnik i obraćanja Junkera prisustvovao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić. Junkeru je odgovore uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s ciljem pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom obraćanja, kome su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH, članovi Vijeća ministara BiH, predstavnici zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici ključnih međunarodnih organizacija i institucija i diplomatskog kora u BiH, te predstavnici civilnog društva i medija, predsjednik Junker pozdravio je činjenicu da su mu danas u Sarajevu uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije i naglasio da će Evropska komisija pomno proučiti odgovore, te izraditi mišljenje o budućem kandidatskom statusu BiH za ulazak u EU.

Bh. lideri nazvali su čin predaje odgovora na Upitnik važnim korakom u procesu približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji, a predsedavajući Zvizdić napomenuo je da su priprema i usaglašavanje tih odgovora predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende.

U pripremi odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, tokom 14 mjeseci u 35 radnih grupa radilo je 1.083 državnih službenika sa svih nivoa vlasti koji su bili imenovani na 1.600 pozicija.

Kabinet predsjedavajućeg