01. Mart. 2018.

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim borcima Armije R BiH na mostarskim Šehitlucima, te Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostaru, obilježen je 1. mart Dan nezavisnosti BiH.

U prisustvu velikog broja građana Mostara i Hercegovine brojne delegacije iz političkog, javnog, vjerskog i kulturnog života, učenjem Fatihe i odavanjem počasti prisjetili su se onih koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu BiH.

Nakon toga u Narodnom pozorištu Mostaru organiziran je centralni  program četverodnevne manifestacije u povodu Dana nezavisnosti BiH - Svečana akademija čiji su pokrovitelji bili predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago.

Obraćajući se prisutnima pred prepunom salom Narodnog pozorišta Mostar, predsjedavajući Mušić je istakao kako je Dan nezavisnosti prilika za podsjećanje na izvršenu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, njezine borbe za nezavisnost, te kako je to dan da se svi prisjete osoba koje su bez oklijevanja odbranile svoj dom i domovinu.

Prema Mušićevim riječima, današnje svečano obilježavanje Dana nezavisnosti treba biti putokaz za budućnost, koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru i to na demokratskim načelima dijaloga i uzajamnog poštovanja.

Dodao je kako je BiH multietnička država, a u multietničkom društvu uvijek, po njegovim riječima, postoje razlike koje ne smiju zemlju zaustavljati da ide naprijed.

Zaključio je kako se zajedno mora raditi na povoljnijem političkom ambijentu, koji je nužan u stvaranju preduslova da našoj djeci i svima nama bude bolje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je kako BiH ne bi postojala da je njeni sinovi nisu odbranili od agresije, te kako su oni branili, ne samo sela i gradove, već i suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta i samu bit BiH, a to je kako je naglasio, ideja da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno u miru.

Jedina realna budućnost je ona koja je prihvatljiva svima u ovoj zemlji, a to je budućnost u kojoj se svi osjećaju komotno. Evropski put BiH je godinama bio u zastoju, u posljednje tri godine smo se uspjeli pokrenuti. Vraćeni smo na evropski kolosijek bez obzira na sve koji su nas s njega htjeli zbaciti - kazao je Izetbegović, naglasivši kako na evropskom putu nama veličanja ratnih zločina i kako tu činjenicu svi trebaju prihvatiti.

On je istakao kako će BiH propustiti sve šanse ukoliko se ne prestane trošiti vrijeme i energiju na prepirke, svađe i polemike o onome što je bilo, te kako je potrebno da se svi posvete razumnom i konstruktivnom dijalogu o onome što može i što treba biti.

Bosna i Hercegovina je postala politički faktor, koji nije velik, ali bez BiH više nema nikakve kalkulacije. I našu djecu nikada više niko ni u kakve ratove voditi neće. Potruditi ćemo se da ratova nikada više ne bude, ako naša djeca nešto budu branila branit će ovu stopu zemlje koju su odbranili njihovi očevi - kazao je u svome govoru član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Tokom svečane akademije prisutnima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji je svim građanima čestitao Dan nezavisnosti istakavši kako je sretan što danas može biti u Mostaru, gradu koji, kako je istakao, usprkos svim blokadama ipak svjedoči obnovi i integraciji.

Zvizdić je pojasnio kako je, bez obzira na izražene hegemonističke pretenzije susjeda koje su u posljednjih stotinu godini pretvorene u agresiju prema BiH i bez obzira na turbulentne historijske okolnosti u kojima BiH traje, najvažnije da nikada nije ugašena historijska svijest Bosanaca i Hercegovaca o njihovoj kulturnoj teritorijalnoj i političkoj zasebnosti.

Govoreći o agresiji na BiH Zvizdić je rekao kako je njen osnovni cilj bio da BiH nestane kao suvremena i politički nezavisna država te da Bošnjaci nestanu zajedno sa svojom domovinom BiH.

To je prava istina i mi tu istinu moramo uvijek vrlo jasno i precizno kazati. Ona mnoge boli ali to je prava istina. Međutim, mi očekujemo, osim što mnoge ta istina boli da ona kao gorak lijek kada se popije zaista može biti ljekovita za buduće odnose u BiH- kazao je Zvizdić.

Na Svečanoj akademiji govorili su još Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, te sociolog i publicista Enes Ratkušić. U muzičkom dijelu programa nastupio je kvartet Simfonijskog orkestra Mostar i hor “Mostarske kiše”.

U foajeu Narodnog pozorišta Mostar otvorena je izložba “Urbicid” u organizaciji Centra za mir.

Kabinet predsjedavajućeg