30. Maj. 2018.

Britanski parlamentarci spremni pomoći BiH na putu evropskih integracija

Delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) predvođena Nigelom Evansom, predsjedavajućim Britanske grupe, sastala se danas s rukovodstvom Parlamenta Federacije BiH, Edinom Mušićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma i Lidijom Bradara, predsjedavajućom Doma naroda. Goste iz Velike Britanije Mušić i Bradara upoznali su sa strukturom i načinom rada te specifičnostima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tom su naglasili kako su u pitanju ravnopravni domovi koji se razlikuju u strukturi i broju te načinu biranja poslanika, odnosno delegata. Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara istakla je specifičnost ovog doma čiji se delegati biraju iz Skupština kantona te kao takvi imaju ne samo građanski već i legitimitet zastupanja nacionalnih interesa.

Članovi delegacije Velike Britanije zahvalili su rukovodstvu Parlamenta na odgovorima koji će im pomoći bolje razumjeti stanje u Federaciji BiH i BiH. Pri tom su izrazili spremnost pomoći u parlamentarnom radu i zakonodavnim procesima ali i na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Domaćini su im na tome zahvalili te naglasili važnost jačanja investiranja zapadnoevropskih zemalja u BiH.

Inače,  delegacija Velike Britanije pri IPU u našoj zemlji boravi od početka sedmice s ciljem  boljeg razumijevanja stanja u BiH i unaprijeđenja odnosa između Velike Britanije i BiH nakon Brexit-a.

Kabinet predsjedavajućeg


  •