10. Januar. 2020.

U okviru Projekta „Dani otvorenih vrata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine“ studenti I i II ciklusa studija na Odsjeku za politilogiju – Smjer upravljanja državom  na Fakultetu političkih nauka Univeriteta u  Sarajevu  posjetili su Parlament Federacije.

Sa studentima su razgovarali zastupnica i  zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH: Sabina Ćudić, Senaid Begić i Hajrudin Žilić.

Ispred stručnih službi domova Parlamenta Federacije prisustvovali su: Almedina Bulić, Alma Varaki, Aida Hadžić Salkić, Edita Martinović, Mirsad Talić i Ivan Buda.

Studenti su postavljali pitanja iz oblasti rada i funkcionisanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i njegovog značaja u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Također, razgovaralo se i o odnosu Predstavničkog i Doma naroda u zakonodavnom procesu, nomotehničkoj proceduri, amandmanskoj praksi, poslaničkim pitanjima kao i o prijedlozima Zakona koji se trnutno nalaze u zakonodavnoj proceduri.

Ono što je studente posebno  zanimalo jeste  koliko je vremena potrebno da bi se donijela neka Odluka ili Zakon, ko predlaže zakone, da li to radi klub kao stranka ili pojedinci, te mnoga druga pitanja iz ove oblasti.

Zastupnicima i predstavnicima stručnih službi domova Parlamenta Federacije BiH su se na kraju razgovora zahvalili profesor dr. Elvis Fejzić, prodekan za nastavu  i  profesor dr. Elmir Sadiković, šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,  ocjenjujući posjetu vrlo korisnom i iskreno se nadajući nastavku saradnje sa Parlamentom Federacije u budućnosti.