25. Novembar. 2020.

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH položila je cvijeće na Spomen obilježje Vječna vatra, Centralno spomen – obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 kao i Spomen park Vraca.

Polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija je odala počast svim šehidima, vojnim i civilnim žrtvama te onima koji su izgubili svoje živote a time doprinijeli da danas slavimo 25. novembar kao Dan državnosti BiH. Ovom prilikom prisjetili su se i sve nevino stradale djece u proteklom ratu 92-95 kada je također odbranjena BiH, a njena nezavisnost, cjelovitost i državnost sačuvana.

Na današnji dan, 1943. godine održano je Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Odlukom na ovom zasijedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država, u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su činili zastupnici Adnan Efendić (SDA) i Damir Mašić (SDP).