05. Februar. 2021.

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) danas je polaganjem cvijeća obilježila 27. godišnjicu masakra na pijaci Markale i na taj način odala počast svim stradalim građanima Sarajeva u periodu opsade 1992.-1995. godine.

Markale su tokom dana opsade Sarajeva predstavljale mjesto susreta prijatelja i lokalitet stvaranja novih i obnavljanja starih poznanstava. Kanije je 5. februar proglašen Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u samom centru Sarajeva, dogodio se prije 27. godine, tačnije 5. februara 1994. godine kada je podnevnim satima iz neprijateljskog položaja ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara od koje je smrtno stradalo 68 građana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno. Jezive slike s ovog mjesta obišle su cijeli svijet.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu 1992-1995. godine i 27. godišnjice stradanja naših sugrađana na pijaci Markale, brojne delegacije su se prisjetile ranjenih i poginulih sugrađana simboličnim okupljanjem na pijaci Markale i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje uz poruku da se ovakav zločin ne smije zaboraviti, te da se kultura sjećanja mora njegovati zbog generacija koje dolaze.

U ime Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH cvijeće su položili zastupnici Adnan Efendić (SDA) i Samer Rešidat (DF).