16. Februar. 2021.

Predsjedavajući i potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsad Zaimović i Mladen Bošković, učestvovali su u radu međuparlamentarne online konferencije komisija koje se bave poslovima Evropske unije (EU).

Organizator i domaćin ove konferencije su bile komisije za EU Parlamenta Austrije, zajedno sa komisijama za evropske poslove Narodne skupštine Mađarske i Hrvatskog sabora. Učesnici konferencije su bila rukovodstva Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH, Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i  Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Disktrikta.

Događaj je organizovan u okviru EU tvining projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija“ u cilju jačanja saradnje i koordinacije. S obzirom da su Austrija, Mađarska i Hrvatska zemlje članice EU voditelji ovog projekta, cilj je bio da se razmjene mišljenja i iskustava parlamentarnih tijela u ovoj oblasti.

Također, razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH, ulozi parlamenata u BiH u procesu evropskih integracija, posebno kada je riječ o ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i Planu prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, te uloge komisija za EU u njegovoj provedbi.

Tokom diskusije istaknuta je važnost potrebe ispunjavanja prioriteta u svrhu dobijanja statusa kandidata, donošenje državnog Programa integrisanja i jačanja saradnje između vlade i parlamenta. „Pred Bosnom i Hercegovinom su brojni izazovi, posebno kada je riječ o ispunjavanju ključnih prioriteta koji predstavljaju vitalni interes i neophodan korak na njenom evropskom putu“, naglasio je Zaimović.

Istaknuta je apsolutna podrška zemalja članica EU – Austrije, Mađarske i Hrvatske, Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, kao i nastavak saradnje parlamentarnih tijela.