01. Mart. 2021.

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH položila je cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i na mezarju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Spomen obilježju Vječna vatra, kao i na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 i na taj način odala počast svim šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje nezavisne BiH, svim nedužno ubijenim, a posebno onim najmlađim. Tom prilikom delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH položila je cvijeće na Spomen park Vraca kao i spomen obilježje Novi Grad.

Ovo je prilika da se prisjetimo i odamo poštovanje najboljim i najhrabrijim među nama,  koji su svojim životom branili nezavisnost i slobodu države Bosne i Hercegovine i osigurali njen opstanak.

Prije 29 godina, 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani BIH su izašli na referendum o nezavisnosti BiH od SFRJ i na demokratski način donijeli odluku o sudbini naše domovine, glasali za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana. Mi imamo obavezu da nastavimo tu ideju započetu 1. marta 1992. godinegraditi budućnost jedine nam domovine BiH kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO savezasamo su neke od poruka današnjeg obilježavanja. 

U ime Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH cvijeće su položili zastupnici Adnan Efendić i Eldar Čomor (SDA), Damir Mašić i Irfan Čengić (SDP).