23. Mart. 2021.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Husein Rošić učestvovao je danas na Međuparlamentarnoj online konferenciji o ekonomskim pitanjima, koja je održana u okviru Twinning projekta „Osnaživanje i dalja podrška parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija“.

Konferencija je bila prilika da parlamentarci iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i BiH razmijene mišljenja o Privrednom i investicionom planu Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, s naglaskom na dio plana koji se odnosi na Zelenu tranziciju, odnosno na Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Osim toga, tokom Konferencije sa parlamentarcima iz Hrvatske, Mađarske i Austrije razmijenjena su iskustva iz pristupnog procesa i članstva tih zemalja u EU.

Tokom rasprave naglašeno je kako Privredni i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, te provođenje Evropskog zelenog plana i Zelene agende za Zapadni Balkan predstavljaju stratešku priliku za rast privrede u svim zemljama regiona, ali i odličan alat za intenziviranje procesa pristupanja EU.

Parlamentarci iz Hrvatske, Mađarske i Austrije potvrdili su spremnost da nastave da pružaju punu podršku BiH u realizaciji Zelene tranzicije. Istovremeno, svi učesnici Konferencije izrazili su spremnost da, kroz implementaciju Twinning projekta i na druge načine, intenziviraju međuparlamentarnu saradnju s ciljem ekonomskog i privrednog povezivanja zemalja regiona i brže integracije BiH i zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Osim zastupnika Rošića, na Konferenciji kojom je predsjedavao predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek, učestvovali su i predstavnici odbora za privredu Narodne skupštine Mađarske i Parlamenta Austrije kao zemalja koje u ime EU provode Twinning projekat, te predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta BiH.