26. Novembar. 2021.

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) povodom obilježavanja 25. Novembra Dana državnosti BiH položila je cvijeće na Spomen obilježje Vječna vatra, Centralno spomen – obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 kao i Spomen park Vraca.

Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a održano je 1943. godine u Mrkonjić Gradu na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Odlukom na ovom zasjedanju BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su činili zastupnici Adnan Efendić (SDA),  Sanela Prašović – Gadžo (SBB), Damir Mašić (SDP), Irfan Čengić (SDP)Tašo Dacić (SDA) i Sabina Ćudić (Naša stranka).

Također, u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH u gradu na Neretvi brojne delegacije i pojedini građani Mostara posjetili su Partizansko spomen groblje, položile cvijeće te istakle historijski značaj ovog datuma.

Nakon posjete Patrizanskom spomen groblju delegacije su odale počast i poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 i položiti cvijeće na Šehitlucima u Mostaru. U Mostaru delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH činili su zastupnici Lana Prlić (SDP), Majra Dautbegović (SDA), Zijat Mušić (SDA) i Ahmed Džubur (DF).