03. Lipanj. 2021.

Predsjedatelj Zastupničkog doma, u svojstvu predsjednika Komisije za evropske integracije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsad Zaimović učestvovao je u radu 12. sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH, koji je danas održan u Brčkom.

Na sastanku, čiji je domaćin bilo Povjerenstvo za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, razgovaralo se o izvještajima predsjedatelja povjerenstava za europske integracije o aktivnostima provedenim u njihovim matičnim parlamentima u periodu između dva sastanka, te o Informaciji o statusu pripreme Programa integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koju je prezentirao predstavnik Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine.

Također, tema današnjeg skupa bila je i provedba Planova prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, o kojoj su govorili rukovodilac Twinning projekta iz države članice Zoltan Horvath.

Učesnicima foruma obratio se i šef Sekcije za europske integracije, politička pitanja, odnose sa javnošću i informacije u Delegaciji Europske unije u BiH Krasimir Nikolov.

Na kraju sastanka, u čijem su radu, osim predsjednika Zaimovića i domaćina skupa, učestvovali i članovi Zajedničkih povjerenstava za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Povjerenstvo za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predsjedatelji skupština kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, članovi rukovodstva Parlamentarnog foruma su, u skladu sa članom 5. Poslovnika Parlamentarnog foruma, usvojili i Zajedničku izjavu.

Integralni tekst Zajedničke izjave, kojom učesnici 12. Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH pozdravljaju napore poduzete u pripremi Programa integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, te ponavljaju poziv na dalje intenziviranje aktivnosti nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini za što brže provođenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, možete pročitati ovdje.