23. фебруар. 2021.

Заступник Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) Маријан Клаић, данас је у име Комисије за европске интеграције овога Дома учествовао у раду 11. састанка Парламентарног форума за европске интеграције БиХ, чији је домаћин била Народна скупштина Републике Српске.

 

Сједници Парламентарног форума су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ за БиХ Њ.Е. амбасадор Јохан Сатлер,  чланови одбора/комисија за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ,  Представничког и Дома народа Парламента Федерације БиХ, Скупштине Брчко Дистрикта и представници кантоналних скупштина.  

 

Учесници Форума су поздравили досадашње остварене резултате на изради свеобухватног националног програма интегрисања, као и функционисање механизма координације, односно заједнички рад и труд свих нивоа власти у земљи на реализацији заданих циљева.

 

Овом приликом, заступник Клаић је нагласио да ће Заступнички дом Парламента Федерације, наставити пружати пуну подршку процесима који воде земљу напријед и правовремено извршавати све обавезе на путу Босне и Херцеговине ка еуропским интеграцијама.   

 

Током састанка усвојена је Заједничка изјава којом се позива на интензивирање активности надлежних институција у БиХ с циљем што скорије реализације 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европску унију (ЕУ), као предуслова за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

 

У Заједничкој изјави поздрављен је  активан ангажман Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и Специјалног представника ЕУ у БиХ на охрабривању и подстицању власти на свим нивоима у земљи у реализацији заданих циљева у контексту процеса европских интеграција.

 

Учесници форума поздравили су и иницијативу Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске да у сарадњи са Парламентом Федерације БиХ, а уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ,  наставе са организовањем серије округлих столова или конференција на тему борбе против говора мржње на међувјерској и међуетничкој основи у општинама и градовима у непосредној близини међуентитетске линије разграничења или другђе гђе је регистровано постојање таквих случајева.

 

Сви одбори/комисије који се баве европским интеграцијама позвани су да за сваку наредну сједницу доставе писану информацију о свом раду, а подржана је  могућност да сједницама Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање присуствују чланови Парламентарног форума за европске интеграције БиХ у својству госта.

 

Обраћајући се присутнима на почетку скупа, у оквиру тачке дневног реда која се односила на нову методологију политике проширења ЕУ и презентовања кључних ставки из новог Извјештаја о напретку, амбасадор Сатлер је рекао да што се тиче ЕУ, први корак јесте захтјев за кандидатски статус, али се морају испунити кључни услови - владавина права, демократија и функционалност.

 

 

 

Сатлер је рекао да се очекује усвајање три кључна закона, који су преуслов за другу траншу макрофинансијске помоћи ЕУ, а то су: Закон о сукобу интереса, Закон о јавним набавкама и Закон о Високом судском и тужилачком вијећул, те питања на којима инистира ЕУ, а ту су реформе јавне управе и социоекономске реформе.

 

Нагласио је да је година пред нама прва година за отварање тежих питања, као што је реформа изборног закона и уставне промјене и додао да су све земље  на путу као ЕУ морале да прилагоде и измјене неке одредбе својих устава.

 

Чланови Парламентарног форума закључили су да би сљедећи састанак требао бити одржан у Скупштини Брчко Дистрикта до краја маја.