03. јун. 2021.

Održan 12. sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH

Одржан 12. састанак Парламентарног форума за европске интеграције БиХ

Предсједавајући Представничког дома, у својству предсједника Комисије за европске интеграције Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) Мирсад Заимовић учествовао је у раду 12. састанка Парламентарног форума за европске интеграције БиХ, који је данас одржан у Брчком.

На састанку, чији је домаћин била Комисија за европске интеграције Скупштине Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине, разговарало се о извјештајима предсједавајућих комисија за европске интеграције о активностима проведеним у њиховим матичним парламентима у периоду између два састанка, те о Информацији о статусу припреме Програма интеграција Босне и Херцеговине у Европску унију, коју је презентирао представник Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.

Такођер, тема данашњег скупа била је и проведба Планова приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција, о којој су говорили руководилац Тњиннинг пројекта из државе чланице Золтан Хорватх.

Учесницима форума обратио се и шеф Секције за европске интеграције, политичка питања, односе са јавношћу и информације у Делегацији Европске уније у БиХ Красимир Николов.

На крају састанка, у чијем су раду, осим предсједника Заимовића и домаћина скупа, учествовали и чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, Комисије за европске интеграције Дома народа Парламента Федерације БиХ, Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, као и предсједавајући скупштина кантона у Федерацији Босне и Херцеговине, чланови руководства Парламентарног форума су, у складу са чланом 5. Пословника Парламентарног форума, усвојили и Заједничку изјаву.

Интегрални текст Заједничке изјаве, којом учесници 12. Парламентарног форума за европске интеграције БиХ поздрављају напоре подузете у припреми Програма интеграције Босне и Херцеговине у Европску унију, те понављају позив на даље интензивирање активности надлежних институција у Босни и Херцеговини за што брже провођење 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о кандидатури Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, можете прочитати овдје.