24. септембар. 2021.

Предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) Мирсад Заимовић учествовао је у раду 10. Конференције предсједника  парламената земаља Југоисточне Европе  и држава чланица Вишеградске групе, која је одржана у Будимпешти, а чији је домаћин била Народна скупштина Мађарске.

 

Конференцији, која је одржана у организацији предсједника Народне скупштине Мађарске Ласзла Ковера, су, поред предсједника парламената земаља Југоисточне Европе, присуствовали и премијер Мађарске Виктор Орбан и Европски комесар за проширење Оливер Вархелyи. Учесници Конференције усвојили су заједничку изјаву којом се потврђује преданост европским интеграцијама, те се позивају чланице ЕУ да убрзају процес проширења.

 

Текст Изјаве:

 

„Предсједници парламената земаља југоисточне Европе и Вишеградске групе овим потврђују своју посвећеност проширењу Европске уније и убрзању процеса европских интеграција земаља југоисточне Европе. Током састанка у Будимпешти сви смо се сложили око сљедећег:

 

Истичемо право свих националних парламената са изгледима за приступање ЕУ да конструктивно допринесу дијалогу о будућности Европе.

 

Позивамо земље југоисточне Европе да се такође укључе у дебату о будућности Европе, изразе своје ставове и учествују у догађајима Конференције о будућности Европе. У том контексту, поздрављамо неформални нон-папер о овој теми који су заједно припремиле, на иницијативу мађарске владе, Вишеградска група и Аустрија у мају 2021.

 

Наглашавамо  да ЕУ мора задржати своју отвореност према интеграцијама и треба понудити вјеродостојну перспективу чланства у југоисточној Европи.

 

Позивамо све државе чланице ЕУ да настоје убрзати проширење ЕУ и да поврате кредибилитет процеса приступања. Успоравање процеса имало би озбиљне геополитичке, сигурносне и економске посљедице по Европску унију и њену глобалну улогу. Ми придајемо посебну важност парламентима у подржавању процеса проширења.

 

Позивамо на отварање и наставак приступних преговора без даљег одлагања, као и на нову рунду проширења ако је могуће до краја 2024. године, или барем на окончање приступних преговора са земљама кандидатима који то заслужују, уз обавезу да настави процес проширења и након 2024. године.

 

Тражимо да се не штеде напори и да се искористе сви алати нове методологије приступног процеса договорене у марту 2020. године за постизање свог кључног циља: динамичнији, вјеродостојнији и предвидљивији приступни процес. Сматрамо да је то кључно за очување посвећености грађана Југоисточне Европе ЕУ.

 

Поздрављамо посвећеност партнера из југоисточне Европе преговарачком рјешавању отворених питања, јачању међусобних односа и мирном рјешавању спорова, као и већој сарадњи у рјешавању регионалних питања везаних за животну средину и климу.

 

Подржавамо тежње партнера у региону да продубе и прошире регионалну сарадњу, побољшају координацију и размјену искустава међу њима, и ојачају међуљудске контакте, које је Вишеградска група дуго пружала, и наставит ће да пружа помоћ кроз програме изградње капацитета које финансира ЕУ, у области ђеловања парламената, грантове и стипендије преко Међународног фонда Вишеградске групе, као и знање и техничку подршку Фонду за Западни Балкан.

 

Позивамо на већу солидарност и брзу подршку југоисточној Европи у суочавању са пандемијом САРС КОВИД-19. Здравље грађана, здрав опоравак економија и здрава демократија у југоисточној Европи требали би бити у фокусу институција ЕУ.

 

Подржавамо принцип „властитих заслуга“ и за кандидате и за потенцијалне кандидате. Истовремено подржавамо досљедност процеса и недискриминаторан приступ примјеном истих критеријума и правила за кандидате, без обзира на вријеме приступног процеса.

 

Обавијестит ћемо наше националне парламенте и владе наших земаља о овој Изјави у циљу координације владине и парламентарне сарадње у земљама Вишеграда и југоисточне Европе.

 

Позивамо председника Народне скупштине Мађарске, која тренутно води парламентарну сарадњу Вишеградске групе, да ову изјаву пошаље националним парламентима Европске уније и челницима институција Европске уније“.