08. новембар. 2021.

Габриел Есцобар, замјеник помоћника државног секретара САД-а и посебни изасланик америчког предсједника Јоеа Бидена у склопу посјета Босни и Херцеговини (БиХ), данас се састао и са предсједавајућима оба дома Парламента Федерације БиХ, Мирсадом Заимовићем, предсједавајућим Представничког дома и Томиславом Мартиновићем, предсједавајућим Дома народа. Састанку су такођер присуствовали и амерички амбасадор у БиХ Њ.Е. Ериц Нелсон, као и потпредсједавајући Представничког дома и Дома народа Младен Бошковић и Аљоша Чампара те предсједници Клубова парламентарних странака у Представничком дому.

Разговарало се о политичком стању у БиХ и Федерацији БиХ, тренутној политичкој кризи те јачању институција као важног предуслова убрзања економског напретка и интеграције у Европску унију. Амерички дипломата Габриел Есцобар и овом је приликом поновнио опређељеност САД за поштивањем  Њасхингтонског и Даyтонског споразума те потреби међусобног дијалога као начина рјешавања свих отворених политичких питања.

Предсједавајући Заимовић се захвалио  на огромној помоћи и подршци коју Сједињене Америчке Државе улажу у БиХ током свих ових година те исказао забринутост због кризе и наду за рјешавањем исте. „Моја очекивања, као и огромне већине грађана Федерације, па и цијеле Босне и Херцеговине, су да ће пријатељске Сједињене Америчке Државе, као и увијек до сада, уложити напоре и свој ауторитет да превазиђемо ову кризу, која је изазвана запаљивом реториком неодговорних политичара, са сецесионистичким алузијама“, казао је Заимовић.

Представници Парламента Федерације БиХ оцијенили су посјет америчког дипломате корисним, а након разговора с челницима законодавне власти у Федерацији БиХ, делегација америчких дужносника отпутавала је у Републику Српску гђе ће разговарати с политичким представницима овог ентитета.