Vijesti-sr

Одржан састанак предсједавајуће Маринковић-Лепић и потпредсједавајућих Габеле и Бошковића са високим представником Счхмидтом

Предсједавајућа и допредсједавајући Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) Мирјана Маринковић-Лепић, Едина Габела и Младен Бошковић, данас су се састали са високим представником у Босни и Херцеговини Њ.Е. Цхристианом Счхмидтom. 

На почетку састанка високи представник Счхмидт је честитао председавајућој Маринковић-Лепић и потпредсједавајућим Габели и Бошковић на именовању и пожелео им срећу у настојању да брзо окончају процес формирања власти и пожеле им успех у даљем раду за добробит свих грађана.

Током састанка размијењена су мишљења о процесу формирања власти и унапређењу законодавног оквира у Федерацији Босне и Херцеговине. С тим у вези, предсједавајућа Маринковић-Лепић је информисала високог представника о актуелним дешавањима у овом законодавном тијелу на којој је, након конституисања и формирања радних тијела, заказана прва редовна сједница на којој ће се расправљати о буџету Федерације Босне и Херцеговине. „Потпуно свесни његовог значаја и утицаја на одређене категорије становништва, учинићемо све да буџет буде усвојен што прије “, рекла је председавајућа Маринковић-Лепић.

Допредсједавајућа Габела се укратко осврнуа на претходне четири године које су прошле, како је истакла у недемократском окружењу. Тачније, реч је о техничком мандату и самим тим евидентним блокадама, и због тога је Габела изразила наду да ће све потешкоће бити превазиђене у најкраћем могућем року. 

Приоритети које је Счхмидт истакао прије свега односе се на проналажење механизама и начина за задржавање младих у Босни и Херцеговини. Претпоставку за то види у економском развоју, снажној борби против корупције у свим областима, интензивном процесу европских интеграција и настојању да се обезбеди шире учешће у доношењу одлука. 

Овом приликом, потпредсједавајући Бошковић је, поред потребе усвајања буџета, истакао и значај именовања судија Уставног суда Босне и Херцеговине и истакао хитност формирања власти. „Вјерујем да би високи представник радио много мање уколико би ми радили пуно више. Ја лично сматрам да је одлука коју је донео високи представник добра, не зато што неки кажу да одговара ХДЗ БиХ, већ зато што је деблокирала многе процесе у Федерацији“, рекао је допредсједавајући. 

На крају састанка, предсједавајућа је захвалила високом представнику на посјети и истакла да је непотребно производити било какав антагонизам према високом представнику, и да донете одлуке треба поштовати. „То је наша обавеза и надам се да ћемо слиједећи процедуре које је господин Счхмидт донио успјети да формирамо извршну власт и да предузмемо све потребне кораке да Федерација буде функционалнија".

фото галерија