Vijesti

Članovima komisija za EU integracije oba doma Parlamenta Federacije BiH predstavljen Izvještaj o BiH ka članstvu u EU

Predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH na čelu s Renzom Daviddijem, zamjenikom voditelja Delegacije, predstavili su članovima komisija za evropske integracije Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ujedno i članovima Kolegija oba doma,  Izvještaj o BiH ka članstvu u EU za 2015. godinu.  Izvještaj je sačinjen na osnovu analize funkcioniranja sljedećih devet oblasti; pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organiziranog kriminala, slobode izražavanja, reforme javne uprave, ekonomskih kriterija, sistema javnih nabavki, statistike i finansijske kontrole. 

Zaključeno je kako su intenzivirane aktivnosti na planu evropskih integracija. Izvještaj za 2015. godinu sadrži i preporuke kako poboljšati stanje u analiziranim oblastima, uz konstataciju da BiH ima dosta za sustići, u odnosu na zemlje koje su dio paketa proširenja EU.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma, kao i Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, prilikom predstavljanja Izvještaja o BiH, istaknuli su kako je politička volja u Federaciji BiH za nastavak započetih procesa koji BiH vode ka članstvu u EU snažna, te da je posebno ojačana u posljednjih godinu dana. Iskazana je i opredijeljenost za nastavak započetih reformskih procesa kao i nastavak započetog procesa relaksiranja odnosa na političkoj sceni Federacije BiH. 

[[foto|1391]]