Vijesti-sr

Маринковић-Лепић: Федерација мора имати успјешан систем борбе против дигиталног насиља и фемицида

Мирјана Маринковић-Лепић, предсједавајућа Представничког дома Парламента Фeдерације БиХ, састала се данас са Марином Риђић, представницом Популацијског фонда Уједињених нација у БиХ (УНФПА). Разговарале су  како унаприједити босанскохерцеговачко законодавство те створити ефикасне институционалне одговоре на дигитално насиље и фемицид у циљу њихове превенције и оштријег санкционисања.

Маринковић-Лепић је тим поводом рекла: „Дигитално насиље чак и да остане само у дигиталном, виртуелном свијету, нешто је што мора бити кажњиво. Нажалост, оно оставља жестоке посљедице и у стварном животу људи. Узрокује ментална обољења, суицид, пропаст цијелих породица и њему се мора стати украј.

Што се, пак, фемицида тиче, јасно је да десетине жена годишње у БиХ бивају убијене на најсвирепије начине само зато што су жене, супруге или партнерице некога ко сматра да има право да одлучује о њиховом животу и смрти. То ћемо промијенити, дефинитивно, јер таква понашања као друштво просто не можемо а и не смијемо трпити.“

И госпођа Риђић и предсједавајућа Лепић обавезале су се да у што скоријем периоду организују састанке са што већим бројем парламентараца на федералном нивоу у циљу њиховог упознавања са потребним измјенама закона и најбољим праксама из ЕУ када је у питању санкционисање и превенција дигиталног насиља и фемицида. То ће помоћи што бржем усвајању потребних рјешења као и њиховом спровођењу.