Vijesti-sr

Састанак предсједавајућег са Делегацијом Европске комисије

Предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) Мирсад Заимовић састао се данас са делегацијом Европске комисије (ЕК) на челу са Вассилисом Марагосом, директором јединице Д4 – за Косово и Босну и Херцеговину и представницима Делегације Европске уније (ДЕУ) у БиХ.  

На састанку је разговарано о стању у енергетском сектору ФБиХ као и пројекту Јужне интерконекције, плиновода који ће БиХ преко Хрватске повезати с Европском мрежом плиновода. Предсједавајући Заимовић је овом приликом упознао представнике делегације ЕК и ДЕУ о овим круцијалним питањима с нагласком на законе из области енергетског сектора који су у припреми или процедури. Нагласио је спремност поштивања инструкција ЕУ како би се задовољили сви неопходни захтјеви који су пред БиХ.

Информисао их је и о стању у енергетском сектору БиХ, с нагласком на перспективе обновљивих извора енергије које БиХ има, укључујући и енергију вјетра и сунца.

Представник Европске комисије Марагос, као и представници Делегације ЕУ у БиХ исказали су пуну опредјељеност помоћи БиХ на њеном путу ка чланству у Европској унији.

Такођер, исказали су спремност помоћи јачању и изградњи одрживог енергетског сектора у складу с правилима Европске енергетске заједнице. Указали су и на важност кориштења финансијских могућности које БиХ стоје на располагању од стране европских финансијских институција, међу којима је и Европска банка за обнову и развој која финансира  пројекте енергетског сектора, од којих посебан значај има пројект Јужне интерконекције, посебно у вријеме глобалне кризе попут рата у Украјини.