Vijesti

Održana tematska sjednica Komisije za pitanja mladih „Do boljih prilika za mlade“

Komisija za pitanja mladih  Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT,  Westminster fondacije za demokratiju i Vijeća mladih Federacije BiH održala Tematsku sjednicu  „Do boljih prilika za mlade“. Na sjednici su učestvovali predstavnici federalnih i kantonalnih nivoa vlasti kako izvršnih tako i zakonodavnih, predstavnici brojnih organizacija mladih sa područja cijele Federacije BiH, brojne međunarodne organizacije, kao i  mediji.

Na Tematskoj sjednici su se obratili Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH, Nj. E. Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Eldar Čomor, predsjednik Komisije za pitanja mladih FBiH, Lana Prlić, članica Komisije za pitanja mladih FBiH, Jasmina Banjalučkić, Institut za razvoj mladih KULT, te Nedim Alibegović, član Komisije i izvršni sekretar Vijeća mladih FBiH.

Na sjednici su bile razmatrane teme:

- Analiza provedbe Zakona o mladima FBiH,

- Zdravstvena i socijalna briga mladih,  

- Rad, zapošljavanje i i preduzetništvo.

Također, predstavljene su: Analiza istraživanja o položaju i potrebama mladih Federacije BiH koju je izradio  Institut za razvoj mladih KULT, te Analiza troškova emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine urađene od strane Westminter fondacije za demokratiju.

Cilj Tematske sjednice jeste donošenje Zaključaka koji će doprinijeti boljem položaju mladih u Federaciji BiH, a koji će biti upućeni  na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na razmatranje i usvajanje. Organizatori očekuju spremnost donosilaca odluka da se strateški i aktivno uključe u rješavanje problema mladih kako bi ne samo zadržali mlade u BiH nego im i omogućili pozitivno okruženje za kvalitetan život u državi.

S poštovanjem,

 

                                                                  PREDSJEDNIK KOMISIJE

                                                                                                               Eldar Čomor, s.r.

Galeriju slika možete pogledati ispod:

11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
23
Fotografija-1
Fotografija-3
Fotografija-5
Fotografija-8
Fotografija-9
IMG-1743
IMG-1746
IMG-1748
IMG-9577434593ef0e8276818e966102bd70-V
IMG-f5c0adb7818011d893c656e0102f03c1-V