Vijesti

Marinković-Lepić: Parlament FBiH mora biti prohodan za projekte Svjetske banke koji poboljšavaju kvalitetu života našim građankama i građanima

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sastala se s Christopherom Sheldonom, šefom Ureda Svjetske banke u BiH.

Razgovarali su o ratifikaciji projekata koji za cilj imaju jačanje sektora koje su BiH i Svjetska banka prepoznali kao prioritetne.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke je 2021. godine odobrio Projekat modernizacije vodosnabdijevanja i kanalizacije u BiH u iznosu od 60 miliona američkih dolara, dok su projekti: Unapređenje sistema zdravstva (75 miliona američkih dolara), Otpornost i konkurentnost poljoprivrede (68.5 miliona), Drugi projekat podrške u zapošljavanju (43.2 miliona) odobreni 2022. godine.

Kako bi dostupna sredstva bila na raspolaganju i kako bi se počelo s aktivnostima, potrebno je da zajmovi budu ratifikovani od strane institucija u BiH.

S tim u vezi, Marinković-Lepić je pohvalila dobru detekciju onoga što je u BiH prioritetno te što će ne samo unaprijediti navedene sektore, nego i nagnati naše građanke i građane, u prvom redu poljoprivrednike i zdravstvene radnike, da ostanu u zemlji. Naglasila je da će sve procese u nadležnosti Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ubrzati kako bi se što prije svi navedeni projekti počeli provoditi.