Vijesti

Delegacija u posjeti općini Stolac

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, federalni ministri prostornog uređenja i raseljenih osoba i izbjeglica Josip Martić i Edin Ramić, te predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović i Mladen Bošković u posjeti su općini Stolac.

Sastali su se s načelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem povodom snažnog zemljotresa koji je nedavno pogodio taj grad.

- Štete iznose više od četiri miliona KM. Na sastanku ćemo razmotriti sve mogućnosti na koji način najbolje da Vlada pomogne općini Stolac - izjavio je Novalić uoči sastanka.

Načelnik Bošković naglasio je da se još uvijek obilazi teren koji je pogođen zemljotresom.

- Ono što smo do sada uradili to su objekti od općeg interesa, obrazovne ustanove, zgrade koje koristi grad Stolac i federalne institucije kao što je Porezna. Isto tako smo obišli zajedničke stambene jedinice zgrade gdje određeni građani Stoca žive. To smo do sada zbrojili i ne računajući vjerske objekte štete iznose oko 4,5 miliona KM . To ćemo prezentirati na današnjem sastanku – rekao je Bošković.

Kaže da je Vlada FBIH i Geološki institut iz Sarajeva upoznati o mogućnosti daljnih odrona u Stocu.

- Potrebno je napraviti zaštitu da se građani osjećaju sigurno u svojim kućama i u tom pogledu je napravljen elaborat. Mislim da bi ovaj sastanak danas trebao na jedan način pokazati svu onu potporu koju smo dobijali kad je izbio zemljotres. To je neophodno pretvoriti u djela da nam se pomogne i da zajedno sa svim nadležnim instutucijama smognemo snage i sredstava da ljudima pomognemo i da njihove objekte vratimo u prvobitno stanje i da se ljudi osjećaju sigurno - poručio je Bošković pred sastanak sa delegacijom Vlade Federacije BiH.

Posjeta se nastavlja u Osnovnoj školi Stolac i Prvoj osnovnoj školi Stolac, ustanovama koje su oštećene u nedavnom zemljotresu koji je zadesio Stolac.