Vijesti

Ekstremni desničarski narativi idu ruku pod ruku s brojnim nasilnim činovima – od napada na povratnike do nasilja nad ženama

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je sa Međunarodnim republikanskim institutom organizovala tematsku sjednicu o sigurnosti u FBiH.

Kroz dva panela, diskutirano o vezi narativa krajnje desnice s nasiljem uopšte, te posebno nasiljem nad ženama.

„Eho djelovanja desničarskih ekstremističkih grupa ima itekako utjecaja na neželjena dešavanja, ne samo u BiH, nego u regionu. Tu akcentiram događaje kakav je bio u Beogradu, onda i određena krivična djela u kojima su žrtve bile žene", rekao je Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Naročito je potrctana opasnost koja dolazi od krajnje desničarskih ideologija zamaskiranih kroz registrovana udruženja građana, te čak podržana iz lokalnih budžeta.

Na sjednici se obratio i direktor IRI-ja za BiH Borislav Spasojević koji je naglasio da je fokus rada organizacije kojoj je na čelu sigurnost građanki i građana na Balkanu.

Na sjednici je naglašeno da je potrebno raditi na osposobljavanju sigurnosnih agencija da prepoznaju i prate krajnje desničarske narative te raditi na preventivnim programima kojima bi bile spriječene ili ublažene prijetnje po sigurnost koje dolaze s te strane.

Sjednici je prisustvovala i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić koja je istakla važnost da se Parlament otvori za temu opasnosti ekstremističkih desnih narativa koji se mogu iščitati iz mnogih nasilnih činova od napada na povratnike do nasilja nad ženama.

Uvodničarka na sjednici bila je federalna ministrica obrazovanja Jasna Duraković. Naglasila je značaj obrazovanja u kontekstu prevencije skretanja mladih među pripadnike ekstremne desnice, prepoznavanja i odupiranja njihovom uticaju