Vijesti

Marinković-Lepić: Za uspjeh EUFOR-a u njegovoj misiji odgovornost snosi i domaća vlast

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sastala se s delegacijom misije EUFOR-a u BiH koju je predvodio komandant EUFOR-a general-major Helmut Habermayer.

Predsjedavajuća Marinković-Lepić i komandant Habermayer razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u BiH. U vezi s tim razgovorom Marinković-Lepić kaže:

„Predstavnički dom i ja kao predsjedavajuća, vrlo smo svjesni važnosti uloge koju EUFOR ima u našoj zemlji te ćemo stoga uvijek biti na usluzi misija EUFOR-a u vezi sa svim onim što im bude potrebno za što kvalitetniji rad. Gospodin Habermayer je iznio vrlo ohrabrujuće informacije kad je u pitanju sposobnost i kapacitiranost EUFOR-a da odgovori na eventualne sigurnosne izazove u našoj zemlji, a u svakom slučaju složili smo se da iako je misija EUFOR-a da podrži kolektivno i zajedničko osposobljavanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, podržavajući ih u njihovom napretku prema NATO standardima, te da doprinese sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, odgovornost za to je na svima nama, pogotovo na predstavnicima vlasti bez obzira na nivo vlasti koji obnašaju. Na kraju krajeva, želja nam je svima da naša sigurnost u što skorije vrijeme bude u što je moguće većoj mjeri u našim rukama.“