Vijesti

Održan sastanak predsjedavajuće Marinković-Lepić i dopredsjedavajućih Gabela i Bošković sa Visokim predstavnikom Schmidtom

Predsjedavajuća i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Mirjana Marinković-Lepić, Edina Gabela i Mladen Bošković, danas su se sastali sa Visokim predstavnikom u BiH Nj.E. Christianom Schmidtom.

 

Na početku sastanka, Visoki predstavnik Schmidt čestitao je predsjedavajućoj Marinković-Lepić i dopredsjedavajućima Gabeli i Bošković na imenovanju i poželio im sreću u nastojanju da brzo okončaju proces formiranja vlasti i zašelio im uspjeh u budućem radu za dobrobit svih građana.

 

Tokom sastanka su razmjenjena mišljenja o procesu formiranju vlasti i unapređenju zakonodavnog okvira u Federaciji BiH. S tim u vezi, predsjedavajuća Marinković-Lepić je upoznala Visokog predstavnika o trenutnim dešavanjima u ovom zakonodavnom tijelu u kojem je nakon konstituisanja i formiranja radnih tijela, zakazana i prva redovna sjednica na kojoj će se razmatrati budžet Federacije BiH. „U potpunosti svjesni njegovog značaja i uticaja na određene kategorije stanovništva, učinit ćemo sve da budžet bude usvojen što prije“, istakla je predsjedavajuća Marinković-Lepić.  

 

Dopredsjedavajuća Gabela se kratko osvrnula na prethodne četiri godine koje su protekle, kako je istakla u nedemokratskom ambijentu. Tačnije riječ je o tehničkom mandatu i samim tim o evidentnim blokadama, te je zbog toga Gabela izrazila nadu da će se sve poteškoće prevazići u što skorije vrijeme.

 

Prioritete koje je Schmidt naglasio prije svega odnose se na iznalaženja mehanizama i načina da se mladi u Bosni i Hercegovini zadrže. Pretpostavku za to vidi u ekonomskom razvoju, snažnoj borbi protiv korupcije u svim oblastima, intenzivnom procesu u evropske integracije i naporima na osiguranju šireg učešća u donošenju odluka.

 

Ovom prilikom, dopredsjedavajući Bošković je, osim potrebe usvajanja budžeta, naglasio i važnost imenovanja izbora sudija Ustavnog suda BiH i istakao hitnosti formiranja vlasti.  „Verujem da bi Visoki predstavnik puno manje radio da smo mi izabrani predstavnici radili svoj posao. Osobno mislim da je odluka koju je donio Visoki predstavnik dobra, ne zato što neki kažu da odgovara HDZ-u BiH, već zato što je odblokirala mnoge procese u Federaciji“, kazao je dopredsjedavajući.

 

Na kraju sastanka, predsjedavajuća je zahvalila Visokom predstavniku na posjeti i istakla da je nepotrebno proizvoditi bilo kakav antagonizam prema Visokom predstavniku, te da se odluke koje su donesene, trebaju ispoštovati. „To je naša obaveza i nadam se da ćemo poštujući te procedure koje je gdin Schmidt donio, uspjeti formirati izvršnu vlast i poduzeti sve neophodne korake kako bi Federacija postala funkcionalnija.

 

Foto galerija