Vijesti

Sastanak Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  i  predstavnika  Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIRH)

Dana 19.09.2022. godine održan je sastanak Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  i  predstavnika  Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIRH) koji djeluje  pri organizaciji OSCE-a,  sa temom – Pravni  okviri  za održavanje izbora.

Ispred Ureda za demokratske institucije i ljudska prava su prisustvovali gđa Mariam Tabatadze, pravni analitičar i gđa Senada  Zatagić, pomoćnica pravnog analitičara.

Predsjednik Ustavne komisije gosp. Ismet Osmanović u svome izlaganju je upoznao   predstavnike OSCE-a  sa nadležnostima Ustavne komisije kao i sa   procedurom vezanom za izmjene Ustava Federacije BIH.

Članovi Ustavne komisije Predstavničkog doma su također uzeli aktivno učešće u ovoj temi, te  upoznali predstavnike OSCE- a sa složenošću pravnog sistema Bosne i Hercegovine i ponudili  modele   za rješavanje određenih spornih pitanja koji se tiču izborne reforme.

Gđa Tabatadze se zahvalila članovima Ustavne komisije , koji su dali veliki doprinos u razmatranju  ovog pitanja , s ciljem poboljšanja implementacije izbornih rezultata.