Vijesti

Studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu posjetili Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Studenti II ciklusa studija na Odsjeku za politilogiju – smjer Upravljanje državom i Međunarodni odnosi i diplomatija posjetili su Predstavnički dom Parlamenta  Federacije na čelu sa prof. dr. Elvisom Fejzićem – prodekan za nastavu i prof. dr. Elmir Sadiković – šef odsjeka za politologiju.

Sa studentima i studenticama su razgovarali zastupnice i  zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH: Sabina Ćudić, Ankica Kolar – Jurčević, Adis Arapović, Irfan Čengić i Adnan Efendić.

Uvaženi skup je pozdravio i sekretar Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ivan Miličević sa posebnom zahvalnošću profesorima na upućenom dopisu za organiziranje jedne ovakve posjete koja ima za cilj obostranu korist.

Ispred stručne službe Predstavničkog doma Parlamenta Federacije učestvovale su: Almedina Bulić i Biljana Andrić.

Studenti su postavljali pitanja iz oblasti rada i funkcionisanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i njegovog značaja u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine. Ono što je studente posebno  zanimalo jeste koji su to planovi, postignuća i ciljevi Predstavničkog doma za ovu godinu.

Cilj studentske posjete jeste da se studenti upoznaju sa zakonodavnim procedurama, strukturom i načinom funkcionisanja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motiviše da učestvuju u izbornim procesima.

Također, razgovaralo se i o odnosu Predstavničkog doma u zakonodavnom procesu, nomotehničkoj proceduri, amandmanskoj praksi, poslaničkim pitanjima kao i o najvažnijim Zakonima koji se trenutno nalaze u zakonodavnoj proceduri, te samoj ulozi radnih tijela i političkih klubova.

Zastupnicima i predstavnicima stručne službe Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH su se na kraju razgovora zahvalili profesor dr. Elvis Fejzić, prodekan za nastavu  i  profesor dr. Elmir Sadiković, šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,  ocjenjujući posjetu vrlo korisnom i iskreno se nadajući nastavku saradnje sa Parlamentom Federacije u budućnosti.

std1
std2
std1
std4
std5
std6
std7
std8
std9
std10
std11
std12
std13
std14