Vijesti HR

Studenti Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu posjetili Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Studenti II ciklusa studija na Odsjeku za politilogiju – smjer Upravljanje državom i Međunarodni odnosi i diplomacija posjetili su Zastupnički dom Parlamenta  Federacije na čelu sa prof. dr. Elvisom Fejzićem – prodekan za nastavu i prof. dr. Elmir Sadiković – šef odsjeka za politologiju.

Sa studentima i studenticama su razgovarali zastupnice i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH: Sabina Ćudić, Ankica Kolar – Jurčević, Adis Arapović, Irfan Čengić i Adnan Efendić.

Uvaženi skup je pozdravio i tajnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ivan Miličević sa posebnom zahvalnošću profesorima na upućenom dopisu za organiziranje jedne ovakve posjete koja ima za cilj obostranu korist.

Ispred stručne službe Zastupničkog doma Parlamenta Federacije sudjelovale su: Almedina Bulić i Biljana Andrić.

Studenti su postavljali pitanja iz oblasti rada i funkcioniranja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i njegovog značaja u ustavnom sustavu Bosne i Hercegovine. Ono što je studente posebno  zanimalo jeste koji su to planovi, postignuća i ciljevi Zastupničkog doma za ovu godinu.

Cilj studentske posjete jeste da se studenti upoznaju sa zakonodavnim procedurama, strukturom i načinom funkcioniranja Parlamenta Federacije BiH, te u konačnici da ih se motivira da sudjeluju u izbornim procesima.

Također, razgovaralo se i o odnosu Zastupničkog doma u zakonodavnom procesu, nomotehničkoj proceduri, amandmanskoj praksi, zastupničkim pitanjima kao i o najvažnijim Zakonima koji se trenutno nalaze u zakonodavnoj proceduri, te samoj ulozi radnih tijela i političkih klubova.

Zastupnicima i predstavnicima stručne službe Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH su se na kraju razgovora zahvalili profesor dr. Elvis Fejzić, prodekan za nastavu  i  profesor dr. Elmir Sadiković, šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu,  ocjenjujući posjetu vrlo korisnom i iskreno se nadajući nastavku suradnje sa Parlamentom Federacije u budućnosti.

std1
std2
std1
std4
std5
std6
std7
std8
std9
std10
std11
std12
std13
std14