Vijesti

Marinković-Lepić: Na jedan simboličan način, s nama je danas u Tuzli i cijela Federacija

Mirjana Marinković Lepić danas je u ime rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položila cvijeće na Tuzlanskoj kapiji povodom 28. godišnjice zločina nad tuzlanskom mladosti. Te 1995. granata ispaljena s položaja VRS ubila je 71. građanina Tuzle. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Marinković-Lepić povodom ove tužne godišnjice kaže: “Pamtiti ubijene, saosjećati s tugom njihovih najbližih, podrazumijevajuće je za svakog razumnog čovjeka. To pamćenje, međutim, ne smijemo prepustiti slučaju i moramo ga institucionalizirati. Još jedan korak ka boljoj institucionalizaciji i memorijalizaciji ovog zločina učinila je nova Vlada FBiH koja je 25. maj proglasila danom žalosti. Na jedan simboličan način, s nama je danas u Tuzli i cijela Federacija BiH. Vjerujem da će doći dan kad ćemo kao Bosna i Hercegovina s dužnim pijetetom se odnositi prema svim našim nevino stradalim građankama i građanima.

Također, moramo napominjati da najodgovorniji za ovaj zločin Novak Đukić i dalje živi kao slobodan građanin u susjednoj nam Srbiji. To uveliko opterećuje naše odnose i ne doprinosi povratku povjerenja. Teško je shvatiti da postoje takvi sistemi koji su spremni za slobodu jednog zločinca žrtvovati uzajamno povjerenje miliona ljudi. No, nijedan sistem nije vječan, a prije ili kasnije sva društva u našoj regiji morat će se iskreno suočiti s ratnom prošlošću jer takvi teški balasti, kakvi su ratni zločini, onome ko ih ne prizna i ne pokaže pokajanje, neće dozvoliti da ide naprijed.”

 

FOTOGALERIJA