Vijesti

U Parlamentu Federacije BiH održan radno – konsultativni sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka

U skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Izbornim zakonom BiH i Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović održao je radno - konsultativni sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje su na oktobarskim općim izborima u BiH osvojile mjesta u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za naredni četvorogodišnji mandat.

Konsultativni sastanak je održan s ciljem pripreme  konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka, nakon što je istaknuti rokovi i nacrt dnevnog reda, dogovoreno je da će sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH bitodržana 1. decembra 2022. godine. Također, dogovoren je i sastav privremenih radnih tijela neophodnih za održavanje konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

 „Svi priželjkujemo da parlamentarne većine budu što prije formirane i nove vlasti što prije konstitutuirane da bi nastavile rješavati probleme s kojima se susreću građani“, nakon sastanka rekao je predsjedavajući Zaimović.

Predsjedavajući Zaimović istakao je zadovoljstvo radom Predstavničkog doma u proteklom čevorogidišnjem mandatu iako je to, po njegovim riječima, bio vjerovatno najspecifičniji mandat zbog pandemije, promjene rukovodstva Doma i rada Federalne vlade u tehničkom mandatu.

Uprkos svim preprekamaPredstavnički dom je redovno zasjedao, usvojio oko 200 zakonskih rješenja, bilo da su u formi nacrta ili prijedloga. Ništa što je bitno nije "čekalo" na Predstavnički dom, zaključio je predsjedavajući Zaimović.

Nakon što Centralna izborna komisija BiH nas obavijesti u vezi dokumentacije i načina uručenja uvjerenja za dodjelu mandata novoizabranim zvaničnicima, poziv za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH će biti dostavljen, a Stručna služba će pripremiti materijale u skladu sa usaglašenim dogovorom predstavnika stranaka.

Galeriju fotografija sa sastanka možete pogledati OVDJE